Archives -

4
nov

Udeležba na posvetu Kemijska varnost za vse

Udeležili smo se posveta Kemijska varnost za vse, s tematiko zdravila v odpadkih – nevarne kemikalije v okolju, v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Anita Klančar je na posvetu predstavila projekt PharmDegrade v predavanju z naslovom Pojavljanje farmakološko aktivnih snovi v odpadnih vodah. Kratek povzetek je dosegljiv na naslednji povezavi: Klančar A Pojavljanje farmakološko …

14
okt

Objava novice v publikaciji MOST

SBRA – Slovenian Business & Research Association je objavila kratko novico o našem projektu v izidu 57. številke publikacije MOST. Predstavitev je dosegljiva na naslednji povezavi.

20
maj

Predavanje na 6. hrvaški konferenci o vodah v Opatiji

Na 6. Hrvaški konferenci o vodah v Opatiji, se bomo 22. maja 20145 predstavili s predavanjem z naslovom: Successful reduction of pharmaceuticals and herbicides from water: first laboratory-scale results of LIFE Pharmdegrade project”. Summary Numerous studies have been published about the presence of pharmaceuticals and phytopharmaceuticals in wastewater, ground and even in drinking waters. They present …

20
maj

Predstavitev rezultatov projekta na 2. kongresu slovenskega toksikološkega društva

Anita Klančar je predstavila prve rezultate projekta LIFE PharmDegrade s področja pojavljanja farmacevtikov v odpadnih vodah Slovenije. Prezentacija je na ogled v meniju O projektu / dokumenti. Izvlečki predstavitev na kongresu so dosegljivi na tej povezavi.

20
apr

Izbrana lokacija postavitve pilotne naprave

Pilotno napravo s pred čiščenjem in elektrolitsko celico bomo postavili ob mali komunalni čistilni napravi Golnik, ki deluje kot precejalnik in prejema odpadne vode bližnje bolnišnice.

19
mar

Predstavitev na 2. kongresu Slovenskega toksikološkega društva

23. in 24. aprila 2015 bomo na  2. kongresu Slovenskega toksikološkega društva predstavili prispevek z naslovom Presence of pharmaceuticals in wastewater in Slovenia.  

9
mar

Objava prvih izsledkov laboratorijskih preiskav

Naše prve izsledke laboratorijskih rasikav bomo predstavili na 6. hrvaški konferenci o vodah z mednarodno deležbo v Opatiji med 20 in 23 majem 2015. 6th CROATIAN WATER CONFERENCE  

7
jan

Odprta vprašanja s področja obstojnih farmacevtskih učinkovin v okolju

V dokumentu “Environmentally Persistent Pharmaceutical Pollutants (EPPPs), Strategic Approach to international Chemicals Management (SACIM), Geneva, 2014”, so izpostavljena pomembna odprta vprašanja s področja farmacevtikov kot obstojnih onesnažil v okolju.

1
jan

CHEM Trust objavil poročilo: Farmacevtiki v okolju

Na straneh CHEM Trusta so objavili poročilo “Farmacevtiki v okolju: Naraščajoča nevarnost za pitno vodo in okolje”. Poročilo osvetljuje razsežnost onesnaženosti voda z ostanki zdravil in nevarnost, ki jo predstavljajo v primeru ne ukrepanja. Avtorji pozivajo k nadgradnji obstoječih čistilnih naprav in k ukrepanju na ravni Evrope na tem področju.