Odmevna predstavitev projekta na 3. kongresu Slovenskega toksikološkega društva

12
Oct

FFA TronteljNa tretjem kongresu Slovenskega toksikološkega društva (SloTOX), ki se je odvijal 28. septembra 2017 na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, z naslovom Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja, je dr Jurij Trontelj predstavil aktivnosti in rezultate projekta projekt LIFE PharmDegrade z naslovom: Merjenje koncentracij učinkovin v slovenskih odpadnih vodah ter primer razvoja nove napredne tehnologije za njihovo odstranjevanje. Program srečanja in izvleček predavanja sta dosegljiva na naslednjih povezavah:

Program Tretji kongres SloTOX 2017 Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja

Trontelj et al SloTOX 3rd Congress 2017

Ob veliki relevantnosti tematike in rezultatov projekta, je na to temo nastal tudi intervju Dragice Bošnjak z dr Trontljem, z naslovom Zaradi ostankov zdravil v okolju moški manj plodni?, ki si ga lahko preberete  na spletnih straneh Delo znanost, kot tudi prispevek v tiskani izdaji Dela z naslovom “Kako se znebiti ostankov zdravil v vodah“, objavljenem 12.10., 2017 v rubriki znanost.

Raziskovalka in sodelavka na projektu LIFE PharmDegrade, mag. Anita Klančar, pa je sodelovala na radijski okrogli mizi z naslovom Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja.  V pogovoru so o onesnažilih v okolju, posebej o aspektih glifosata, enega najbolj razširjenih sistemskih herbicidov širokega spektra (Monsantov proizvod Roundup), in o komunikaciji tveganja V ŽIVO govorili prof.dr.Lucija Peterlin Mašič (UL-FFA), vodja organizacijskega odbora kongresa; dr.Jernej Drofenik (Uprava RS za varno hrano, veter. in varstvo rastlin); dr.Lucija Perharič, predsednica Slovenskega toksikološkega društva in mag. Anita Klančar (UL-FFA). Pogovor je povezoval Goran Tenze.